– Klimaet her, spesielt om vinteren, er tøft. Temperaturen ligger gjerne rundt 15-20 minusgrader, og kan i løpet av få timer krype langt under minus 30. Det er jeg imidlertid helt trygg på at Rangeren takler. Den er heldigvis like tøff som den ser ut som, sier den ferske pickup-eieren. Foto: Sophie Cordon

Ingen ny Ford Ranger har blitt levert til en nordligere større tettstedlengre nord enn den tøffe pickupen til Torstein Nilsen. han er opprinnelig fra Oteren i Storfjord, men bor nå i i Longyearbyen på Svalbard.

– Jeg falt helt for Rangeren da jeg prøvekjørte den. Den er akkurat så tøff som en bil må være for å takle miljøet her oppe, sier Nilsen.

Ford-selger Roar Jensen hos Bil i Nord Tromsø leverte bilen, som ble fraktet opp med båt til Svalbard.
 

Bruker pickup-en til kos

Torstein Nilsen har bodd i Longyearbyen i 36 år, og jobber til daglig i kullgruvene på Svalbard. Longyearbyen er faktisk regnet som verdens nordligste tettsted med mer enn 2000 innbyggere.

Ranger en genial bilNilsen planlegger imidlertid ikke å bruke den nye, knalloransje Rangeren for å komme seg til jobb.

– Nei, den kommer jeg mest å bruke til kos. Som når det er reinsjakt eller når båten skal settes ut. Om vinteren er det snøscooter det går i, sier den robuste gruvearbeideren.

Med en kapasitet til å ta hele 1200 kilo på planet kan Rangeren lett frakte snøscooteren rundt på øya. Og skulle snøsmeltingen forårsake store vannmengder har verdens tøffeste pickup vadedybde på hele 80 cm.
 

Mørketid, nordlys og midnattssol

Og det er nettopp den urørte og vakre naturen som er årsaken til at han har valgt å tilbringe livet sitt på Svalbard. Her hersker den totale mørketiden, ofte med spektakulært nordlys, flere måneder i året før den blir avløst av midnattssol fra april til august. Rundt Longyearbyen vandrer det både isbjørn, fjellrev og reinsdyr.

Hopper over RangerDa Forden ble levert til Nilsen stilte reisearrangøren Hurtigruten Svalbard opp med snøscootere i matchende farge for å ønske den tøffe pickupen velkommen til Arktis.

– Her i Arktis foregår det meste av ferdsel på vinterstid med snøscooter. Utenfor ungdomskolen vår står scooterne parkert på rekke og rad. Generelt er også veistandarden arktisk humpete på grunn av permafrosten, så bilene her oppe må tåle en del juling, sier sjef i Hurtigruten Svalbard IGP, Kjetil Viklund.
 

Mangler vanlige veinavn

Han forteller også at navnet på veiene så langt mot nord heller ikke er slik det er «sørpå».

– Veiene i Longyearbyen har ikke navn, de har kun nummer. Grunnen til dette er at de i gruvetiden navnga veiene etter navnet på strossene (inngangene) inne i gruvene. Slik er det også med stedsnavn og daler. Den første dalen heter Endalen, deretter Todalen. Dalen der vannledningen gikk, heter selvsagt Vannledningsdalen, sier Viklund.
 

Tøffe forhold for mennesker og utstyr

Nilsen selv bor i et av de tradisjonelle spisshusene som Svalbard er så kjent for. Han er ikke redd for at den nye Rangeren skal slite med det barske, arktiske klimaet og de tøffe forholdene på 78 grader nord.

Den lavest målte temperaturen på øygruppa er helt nede i -46,3 grader. Det ble målt i mars 1986. Snø og is dekker faktisk bakken her store deler av året. Ved Svalbard Lufthavn har det de siste årene vært snø rundt 225 av årets 365 dager.

Avgiftsfritak gir rimelige bilerSvalbard har verken avgifter eller moms på biler. Det gjør at den 5-seters personbilen med dobbelkabine og alt av tilgjengelig utstyr koster Nilsen 370.000 kroner.

Nypris på fastlandet i Norge er 930.000 kroner. 445.000 kroner av disse skyldes at bilen har bakseter. Det tar staten en svært høy avgift for.

– Noen fordeler må vi jo ha for at vi holder i gang hjulene her oppe. Det er stort sett biler og alkohol som er billig her. Skal du ha grønnsaker betaler vi mye mer for det enn på fastlandet, forteller Nilsen.
 

Mye bil for pengene på Svalbard

Rangeren ble fraktet med båt til Svalbard fra Tromsø for få dager siden. Den ble solgt av Bil i Nord Tromsø.

Delta-utgaven av Ford Ranger Wildtrack– Det er bra for oss å vise de som bor her oppe at det går lekende lett å kjøpe bil på fastlandet og få den fraktet opp med båt. Med null kroner i avgifter får de også veldig mye bil for pengene og Ford har mange flere gode SUVer som er egnet for det tøffe klimaet og det røffe kjøremiljøet her oppe, sier Roar Jensen, fra Bil i Nord Tromsø, som leverte Ford Rangeren til Torstein Nilsen.

Snart går Ford Ranger nummer 2 samme rute. Denne gang til Tommy Albrigtsen.

– Med 200 hestekrefter er dette er en bil som passer for alt fra hyttefolk til entreprenører og formenn som er mye ute på byggeplasser, sier Roar Jensen.

I tillegg til den originale Ford Ranger Wildtrack har Bil i Nord også fått ombygd en Delta-utgave. Dette er tøffeste bil i klassen.

– Det spesielle med Delta-utgaven er at alt kommer i svart, både eksteriøret og interiøret. Ekstra laserlys, kufanger, felger med 305 muddekk og stigebrett er bare noe av det utstyret som ligger i pakkeprisen, forteller Roar Jensen. Interessert i prøvekjøring eller en bilprat? Ta kontakt med Bil i Nord.

Interessert i prøvekjøring eller en bilprat? Ta kontakt med Bil i Nord.

Delta-utgaven av Ford Ranger Wildtrack