I disse dager kommer to nye modeller fra Volvo, nemlig S90 og V90.

Tidligere i sommer sto Volvo S90 utstilt hos Bil i Nord i Tromsø én dag. I den forbindelse var Øyvind Soleng også tilstede for å fortelle mer om bilen, og ikke minst om tanken bak utviklingen.
– Det er en fantastisk bil. Alt er nyutviklet, fra understell og motor til fjæring og seter. Alt er nyutviklet og laget i Sverige, sier bilmekanikeren fra Skjelnan.

Han har jobbet for Volvo i 28 år, og vært testfører for den svenske bilprodusenten i 25 år.
– Som testfører er jeg med hele veien, gjennom utviklingsprosessen fra prototype til ferdig bil. Vi testkjører bil på bane, men er også ute på ekspedisjoner. Jeg er med hele veien

Romsligere bil
Som testfører setter Øyvind Soleng seg alltid i setet på vegne av den som en gang skal kjøre bilen, nemlig kunden.
– Jeg representerer hele tiden kunden, og tester bilen ut fra hvordan en kunde ville bruke bilen. Vi tester bilen til det ytterste, og flytter hele tiden grenser for hva en bil skal kunne, forteller Øyvind.

Det er én ting han vil framheve med den nye S90.
– Kjøreopplevelsen. Bilen er blitt litt større, og er dermed mye romsligere, ikke minst for dem som sitter i baksetet. I tillegg er bilen stabil, og designet fint, sier Øyvind Soleng.

Han forteller at det er jobbet mye med design, der det skandinaviske idealet med rene linjer er målet.
S90 modellen finnes nå i hos alle Bil i Nords butikker

Sikkerhet først
Volvos visjon er at i 2020 skal ingen omkomme eller bli alvorlig skadet i en ny Volvo.

Øyvind Soleng påpeker stolt en liten detalj som viser hvor innovative Volvo-konstruktørene er og har vært med tanke på sikkerhet.
– Det er konstruktører hos oss som oppfant trepunktsbeltet i 1959. Så på alle dagens belter, så står det “Since 1959”, smiler Øyvind.

I dag strammes setebeltene automatisk i løpet av et par tusendeler av et sekund ved en kollisjon.
Tross testkjøring til det «ytterste», så forteller Øyvind at han aldri er redd.
– Det er en utfordrende jobb, men vi har gode sikkerhetsmarginer og vi er et veldig bra team som jobber i lag. Det har vært en artig reise gjennom alle disse årene, og ikke minst være med på å lage noe helt nytt.