Nå satser Kristina Starheim fra Sortland 100 prosent som toppidrettsutøver. Med seg på laget har hun fått elbilmerket MG og sin tidligere arbeidsgiver Bil i Nord AS som støttespillere i satsingen.

– Først og fremst synes jeg det er fryktelig artig å holde på. Jeg elsker toppidrettslivet, og jeg er svært takknemlig for at jeg nå får muligheten til å gjøre det på fulltid. Det fører selvfølgelig til bedre resultater også, sier Kristina Starheim.

Kristina ble sendt i helikopter til UNN i Tromsø, og rett på operasjonsbordet med store indre blødninger. FOTO: PRIVAT

Sendt til operasjonsbordet på sykehuset

Hun driver med sporten triatlon, som består av svømming, sykling og løping. Det var på en treningstur for to år siden at den fatale ulykken skjedde. Rett før hadde hun vunnet 2. plass i NM i triatlon.

– Jeg var ute og syklet med mannen min, og mot slutten kom styrene på syklene borti hverandre, og jeg havnet i grøfta. Jeg trodde først at jeg hadde en punktert lunge, og ba mannen min om ringe ambulansen.

Heldigvis kom ambulansen raskt til stede, og kjørte henne rett til sykehuset i Gravdal i Lofoten. Det viste seg å være en kraftig indre blødning, og hun ble sendt med helikopter til UNN i Tromsø.

– Jeg visste ikke hvor alvorlig det var, men fikk avkreftet at det var en hode- eller nakkeskade. Da fikk jeg lov til å sove. Jeg sov gjennom hele operasjonen, og visste ikke før dagen etter hva som var galt. Da sa legene til meg at leveren var knust, og at det var flaks at jeg var kommet så raskt til sykehus. Det var ikke gitt at jeg hadde kommet fra det i live.

TRE IDRETTER: Triatlon handler om å svømme, sykle og løpe langt. FOTO: STEVEN HENRIKSEN

Trent seg opp igjen

Hun var i god form da ulykken skjedde, men opplevde at kroppen var helt på felgen etterpå.

– Jeg var helt nerimella, og hadde 100 i puls bare fra å reise meg fra sofaen og gå til kjøkkenet for å smøre ei brødskive. Veien tilbake har ikke vært enkel, men det kom seg sakte, men sikkert.

Kristina har trent jevnt og trutt, og i sommer vant hun sølv i NM triatlon langdistanse. Men for å bli raskest til lands og til vanns, så krever det enorme mengder trening.

– Jeg trener cirka 900 timer i året, som betyr 15-16 timer trening i uka, mer opp mot konkurranse. Selv om jeg jobbet 60 prosent, så var det vanskelig å få timene til å gå opp. Jeg har jo også to jenter som skal følges opp.

Oppdaget triatlon som voksen

I høst fikk Kristina mulighet til å satse på fulltid på idretten, som betyr at hun både har tid til å trene, og ikke minst tid til å slappe av.

– Restitusjon er utrolig viktig når man trener så mye og så hardt som jeg gjør. Jeg er avhengig av å sove åtte timer om natta, og helst hvile to timer midt på dagen.

Det var først i voksen alder at Kristina fant ut av triatlon var den «rette» idretten for henne. Som ungdom spilte hun volleyball, og da hun ble voksen gikk turen til styrkeapparatene på treningssenteret eller lange turer på fjellet.

– Jeg fant helt tilfeldig ut at triatlon var en greie. Jeg så en konkurranse og tenkte at det ville være spennende å prøve. Jeg meldte meg på et halvt år i forveien og trente opp mot konkurransen. Da jeg kom i mål syntes jeg det var så artig at jeg hadde lyst å gjøre det igjen.

I opptreningen mot konkurransen oppdaget Kristina også effekten av strukturert og planlagt trening.

– Jeg så en betydelig framgang, og det var både artig og veldig motiverende.

GIR FULL GASS: Med støttespillerne MG og Bil i Nord i ryggen satser Kristina på fulltid på idretten sin. FOTO: STEVEN HENRIKSEN

Vil til topps i verden

Den systematiske treningen har gitt resultater, og nå er målet klart. Den viktigste konkurransen neste år er VM.

– Målet mitt er å leve av idretten. For å gjøre det må jeg være i toppen og vinne premiepenger som gis på 1.-10. plassen. Konkurransen er hard, men jeg skal gjøre alt jeg kan.

MYE BIL FOR PENGENE: Elbilen MG4 passer Kristina perfekt, og det er hun ikke alene om å synes! Med lav pris og mye utstyr har den solgt godt de siste månedene. FOTO: STEVEN HENRIKSEN

Med MG og Bil i Nord på laget

Med støttespillerne MG og Bil i Nord i ryggen kan hun nå gjøre alt for å nå målet.

– Jeg er helt avhengig av å være i Italia om vinteren for å få nok timer på sykkel. Det er ikke lett når det blir så kaldt her i nord. Jeg var noen uker der tidligere i høst, og kjenner at jeg er blitt mye sterkere.

I tillegg til treningsturer til sydlige strøk i vinter, bidrar sponsorene også til at det er mulig å delta i flere konkurranser. Nylig kjøpte Kristina en ny elektrisk bil - en MG4.

– Det er en veldig bra bil, og passer meg perfekt. Den er sporty, og har varme i rattet og setet som er gull når man skal kjøre til bassengtrening klokka 5.30 om morgenen!