Når man legger ut på tur til hytta, eller påskefjellet, fylles bilen opp med skiutstyr, klær, matvarer og andre ting. Midt i alt utstyret sitter voksne og barn. Da er det utrolig viktig å pakke bilen på en sikker og hensynsfull måte.

Det vet familiefar og bruktbilselger på Bil i Nord Tromsø, Vidar Bergli, alt om:

– Skal du ut på langtur er det viktig å pakke riktig, både med tanke på sikkerhet, men også slik at du får utnyttet plassen best mulig, forteller Bergli.

Her kan du se video av hvordan du pakker påskebilen:

 

 

Vidars beste pakketips:

  • Pakk tunge gjenstander lavt i bilen

– Det er viktig å pakke tunge gjenstander lavest mulig i bagasjerommet. Ved en kraftig oppbremsing, eller kræsj, kan slike gjenstander potensielt være en dødsfelle.

Tyngst nederstTYNGST NEDERST: Koffert, pc-vesker, verktøy og kjølebag er gjenstander med mye vekt, og må plasseres nederst i bagasjerommet.  

  • Ikke la gjenstander ligge løst i bilen

– Dette gjelder både for kupeen og bagasjerommet. Selv en iPhone eller iPad veier mye mer ved en kollisjon. Legg disse i egnede oppbevaringsrom, eller fest de slik at de ikke kan bli slengt rundt i bilen.

  • Pakk smart

– Hvis du trenger å ha noe lett tilgjengelig i bagasjerommet, så pakk det slik at det er lett tilgjengelig. Må du begynne å lete etter noe, så tar det tid, og det kan omrokere på den riktige pakkingen.

  • Ikke legg tunge gjenstander i takboksen

– En tungt lastet takboks endrer bilens tyngdepunkt, og kjøreegenskaper vesentlig. Resultatet er økt risiko for skrens på bilen. Bruk takboksen til skiutstyr og lett bagasje.

TakboksTAKBOKS: Bruk takboksen til skiutstyr, eller andre lette gjenstander. 

  • Ta i bruk sikkerhetsutstyr

– De fleste biler har sikkerhetsutstyr som jeg anbefaler at man bruker. Hvis man har sikkerhetsnett, belter eller vegger for bagasje, bruk det!

Les hvordan du får bilen skinnende ren til påske.

Fra bagasje til prosjektil

– Løse gjenstander i bagasjerommet på en bil kan fort gi katastrofale konsekvenser. Helt hverdagslige småting blir til rene prosjektiler fra bagasjerommet, ved en nedbremsing, forteller Bergli.

Dette er noe den svenske bilprodusenten aktiv har gått inn for å gjøre noe med.

– Volvo har høyt fokus på sikkerhet, og alle modeller er godt utstyrt med sikkerhetsutstyr. Jeg anbefaler absolutt alle å bruke sikkerhetsnettet når man har bagasje i bagasjerommet. Sikkerhetsnettet vil være med på å forhindre at gjenstander kommer frem i kupeen ved en kraftig oppbremsing eller kræsj, sier Bergli videre.

Ny bil til påske? Sjekk ut vår jubileumskampanje på Volvo her.

SikkerhetsutstyrSIKKERHETSUTSTYR: De fleste nye biler i dag har sikkerhetsnett som skal beskytte passasjerer. 

Ifølge Gjensidige skjer det daglig flere alvorlige hendelser langs norske veier, i påsken. I fjor fikk forsikringsbransjen i snitt meldt inn over 100 skader hver dag. Selv om mange av disse var mindre bulkeskader, skjedde det også alvorlige ulykker til og fra påskefjellet.

– Tallene forteller at det dessverre ofte skjer ulykker i påsken. Da er det ekstra viktig at man har pakket bilen riktig og sikkert, sier Bergli.

Bil i Nord er Nord-Norges største privateide bilforhandler, og har avdelinger i Tromsø, Finnsnes, Harstad, Sortland, Leknes, Svolvær, Bodø, Mo i Rana og Mosjøen.