Frank Johnny Johansen (57) jobber på delelageret hos Bil i Nord Bodø, men har gjennom sine 33 år i Bil i Nord og Jakhelln Bil jobbet som både bilmekaniker og som kundemottaker.

Frank Johnny Johansen

Det var 1. januar 2018 at Bil i Nord tok over tradisjonsrike Jakhelln Bil i Bodø, Mosjøen og Mo i Rana. Samtidig «overtok» de 55 medarbeidere – deriblant Johansen.

I løpet av 2017 opererte jeg begge knærne. I forbindelse med operasjonene ble jeg veid, og jeg spurte hvor tung jeg var. Svaret ga med helt sjokk – jeg veide nemlig 20 kilo mer enn jeg trodde, forteller Johansen.

En vekker

Dét ble en vekker for han. At Johansen i tillegg hadde høyt blodtrykk, og sleit med søvnapné, ble en ekstra grunn og motivasjon til å ta grep om helsa.

Jeg har jo teste ulike kurer tidligere, uten at noe fungerte i lengden. Denne gangen ville jeg at det skulle bli mer varig, og tenkte mer langsiktig. Det tror jeg er trikset, sier han.

Frank Johnny Johansen

Fra desember 2017 og til april 2018 hadde han gått ned 4 kilo. Da startet den virkelige jobben, og fra mai 2018 og til nå har Johansen en total vektreduksjon på 31 kilo.

Mett, ikke stappmett

Veien dit har vært lang – men samtidig enklere enn Johansen i utgangspunktet hadde fryktet:

For det første så spiser jeg meg nå mett og ikke stappmett. Bare det hjelper på! I tillegg holder jeg meg til fire faste måltider om dagen. Tidligere drakk jeg dessuten ganske mye brus. Dét har jeg sluttet med, og nå drikker jeg heller Farris, forteller han.

Frank Johnny Johansen

For et år siden likte Johansen å kose seg med både potetgull og sjokolade på kveldene. Det har han kuttet ut.

Dessuten var det en stund en god del wienerbrød på jobben. Det har jeg sluttet med. Nå forsøker jeg å holde meg borte fra veldig sukkertette matvarer, samt hvitt mel. Jeg er ikke på lavkarbo-diett, men forsøker å være bevisst på karbohydratene, forteller han.

God effekt

Vektreduksjonen har hatt god effekt på helsa – blodtrykket er nå perfekt, og etter «bare» 10 kilo vektreduksjon lå Johansen på grensa til det som er normalt hva angår søvnapnéen.

Dessuten merker jeg jo at det er lettere å være på jobb. Jeg beveger og bøyer meg lettere og er i tillegg lettere til sinns.

Frank Johnny Johansen

Johansen har alltid gått turer med familiens hund, men nå ser han at han kan gå lengre og tyngre turer – noe både han og hunden trives med.

Det har blitt så mye lettere! Nå går jeg gjerne opp mot en mil tur med hunden, og det er vi begge fornøyde med, forteller han.

Jeg kommer nok ikke til å begynne å løpe, men jeg trives godt med gåturer i skog og mark, legger han til.

Koser seg fortsatt

Frank Johnny Johansen er opptatt av at man ikke skal bli fanatisk når man vil gå ned i vekt.

 Jeg koser meg fortsatt med mat, men man trenger jo ikke ta helt av på kosen. Målet mitt er å ende på 40 kilo i vektreduksjon – så jeg har fortsatt litt igjen!