Sommerferien nærmer seg, og da liker mange av oss å legge ut på en lengre kjøretur. Noen av oss planlegger campingferie i Sverige, mens andre av oss ønsker å besøke venner eller familie et annet sted.

Uansett hvor langt du skal kjøre, er det smart å sjekke at bilen din er klar for langtur. Vår bilmekaniker Sindre Robertsen gir deg her sine ti beste råd for at både du og bilen skal ha en fin tur i sommer – uansett hvor du skal.

1. Sjekk mønsterdybden på dekkene

Minimumskravet for mønsterdybde er 1,6 millimeter, men Bil i Nord anbefaler å bytte dekkene på 3 millimeter.

– Du bør også svinge helt over for å kontrollere innersiden av dekkene. Dersom dekkene er skjevslitte, bør du vurdere en firehjulskontroll før du legger ut på langtur, sier Robertsen.

foto

DEKK: Sjekk både mønsterdybden og lufttrykket før du legger ut på langtur med bilen, spesielt hvis du har tung last. FOTO: TROND TOMASSEN, INORD

2. Har du korrekt lufttrykk i dekkene?

Lufttrykket i dekkene bør sjekkes ofte, og spesielt før du skal ut på langtur.

– Hvis du kjører med fullastet bil eller med campingvogn, er det lurt å sjekke om lufttrykket stemmer. Korrekt dekktrykk finner man som oftest i karmen på førerdøra eller på innsiden av tanklokket.

På nyere biler får man opp et varsel i dashbordet når lufttrykket ikke stemmer. Feil lufttrykk kan føre til økt bremselengde og generell forverring av bilens kjøre-egenskaper.

– Slitasjen på dekkene øker hvis lufttrykket er feil, og bilen får også et høyere forbruk av drivstoff. Du sparer rett og slett penger ved å ha riktig dekktrykk.

3. Sjekk frontrute og vindusviskere

Ikke legg ut på langtur uten at du vet at frontruta er uten sprekker, riper eller steinsprang.

– Ved steinsprang kan vi i enkelte soner reparere skaden kostnadsfritt. Om ruta må skiftes har de fleste en liten egenandel på forsikringen, men vi kan ordne alt med forsikringen, sier Robertsen.

Sjekk også om vindusviskerne tar skikkelig eller om de legger igjen et tynt lag med vann ved bruk. Vindusviskerne skal ta bort både vann og insekter.

– Før avreise bør du også fylle helt opp med spylervæske, så slipper du å bruke tid på å gjøre det i ferien.

Se video: Alt du trenger å vite om frontruter og ruteskader!

4. Fungerer aircondition-anlegget ditt optimalt?

Vi må gå ut fra at sommeren bringer varme dager, og da er det viktig at kjøleanlegget i bilen fungerer godt.

– Blir det ordentlig kaldt i bilen? Om ikke kan det være på tide å ta en service av AC-anlegget. Hvis det er lenge siden sist service på klimaanlegget, vil du gradvis miste effekten. Gassen i anlegget forsvinner gradvis år etter år, og til slutt har det ingen funksjon.

5. Har du nødvendig sikkerhetsutstyr i bilen?

Sjekk om du har varseltrekant, refleksvest og førstehjelpssett.

6. Er forsikringen i orden?

Sjekk at du har forsikringen i orden før uhellet er ute.

– Dersom du eier en Volvo og har tatt service hos merkeverksted i løpet av de siste 12 månedene, har du kostnadsfri veihjelp i Norden, sier mekanikeren.

Husk at du også kan kjøre innom hvilken som helst Bil i Nord-avdelingen dersom du trenger hjelp. Bil i Nord har avdeling i Tromsø, Finnsnes, Harstad, Sortland, Svolvær, Leknes, Bodø, Mo i Rana og Mosjøen. Alle avdelingene har åpent hele sommeren.

Veihjelpen kan benyttes ved alle slags uhell - også ved «selvforskyldte» feil som tom tank, fylling av feil drivstoff, tap av nøkler og utelåsing. Volvo veihjelp kan kontaktes på døgnåpent nummer 800 300 60.

7. Sjekk lys

Sjekk av alt av lys på bilen virker som de skal. Det er utrolig kjedelig å må bruke ferietid på å skifte lyspærer.

8. Har du alt tilbehøret du trenger?

Mange som kjører på ferie, trenger å laste bilen med ekstra bagasje og utstyr.

– Vi kan hjelpe deg med takboks, takstativ, hengerfeste, sykkelstativ, kajakkfeste og alt annet du trenger for å få med deg alt.

Les også: Disse ti produktene gjør bilferien morsommere, enklere og tryggere

foto

TUNG LAST: Mange fyller bilen med bagasje og annet utstyr når de skal på ferietur. Vær sikker på at du ikke har for tunglastet bil. FOTO: TROND TOMASSEN, INORD

9. Har du papirene i orden?

Om du skal kjøre med campingvogn må du sjekke at du har korrekt førerkort og en bil som kan trekke tungt nok.

– Jeg anbefaler alle om å laste ned appen «Bil og henger» av Statens vegvesen for å kunne sjekke dette enkelt.

Les også: Skal du på campingferie? Dette må du huske på

foto

ÅPENT VERKSTED: Bil i Nord holder åpent hele sommeren, også når du har ferie. Likevel kan det være smart å bestille verkstedtime hvis du vet at noe må gjøres med bilen din. FOTO: TROND TOMASSEN, INORD

10. Bestill verkstedtime i tide

Har du noen som burde vært gjort på bilen før ferien – ikke vent med å bestille time.

Normalt sett har vi stor pågang i tiden før «alle» skal på ferie. Vet du at bilen din trenger service, EU-kontroll eller reparasjon før ferien – bestill time i dag.

Du kan enkelt bestille time på nett hos Bil i Nord. Fyll ut registreringsnummer og kilometerstand, og finn det tidspunktet som passer deg best.