Det er ingen tvil om at mørketida kan by på ekstra krevende kjøreforhold. Med stadig mørkere dager er det viktig å både se godt, og bli sett.

– Mange av våre kunder er utrolig godt fornøyde med å montere ekstra lys på bilen. Det gir uten tvil bedre sikt. Du ser både veien og omgivelsene bedre, sier mekaniker Sindre Robertsen hos Bil i Nord.

Nye regler for lys på bilen

I 2018 ble reglene for montering av ekstra lys på bil mer fleksibel. Endringen førte til at det ikke er noen begrensning i antall fjernlys eller maksimal lysstyrke. Det er heller ikke lenger krav om parvis montering av ekstra lykter.

– I dag er det krav om at lyktene er typegodkjente, og forsvarlig montert. Alle godkjente lykter er merket med «E» eller «e». Monterer du lykter som ikke er merket med dette, vil det gi mangel ved kontroll, forteller mekanikeren.

Han forteller at ettermontering av ekstralykter kan være teknisk komplisert.

– Det er veldig viktig at lyktene blir fullintegrert mot bilens systemer. Derfor vil jeg alltid råde kundene til å gjøre det hos fagfolk, slik at det blir riktig. Det tar cirka tre timer å montere lysene, og laste inn programvaren, sier Robertsen.

Bil i Nord har for tiden pakketilbud på ekstralys og montering.

PLASSERING: Den vanligste plasseringen av en led-bar er rett under nummerskiltet på bilen. FOTO: TOM BENJAMINSEN, INORD

Hvilke ekstralys til bilen skal du velge?

Når du skal velge ekstra lys til bilen din, er det viktig med lys som tåler det tøffe nordnorske vinterklimaet.

– Det er selvfølgelig viktig at lysene tåler kulde, salt og vann. Alle ekstralysene vi selger, er vanntette og støtsikre, slik at de også tåler at bilen vaskes, sier Robertsen.

RIKTIG MONTERT: Når profesjonelle monterer led-baren er du sikker på at den er korrekt montert, i tillegg til at den «snakker» med alle de andre systemene i bilen. FOTO: TOM BENJAMINSEN, INORD

Populære LED-barer til bilen

Dagens LED-teknologi har resultert i sterkere pærer, som bruker mindre energi, og varer lengre. En LED-bar gir stilig design, og passer godt sammen med alle merkene Bil i Nord fører.

– I dag har mange nyere biler begrenset plass til å montere ekstra lys. Derfor anbefaler jeg ofte en LED-bar, istedenfor tradisjonelle, runde lykter, sier Robertsen.

LED-barene har 5-års garanti, som er en trygghet når det kommer til reklamasjoner.

I denne videoen forteller Sindre Robertsen om ulike typer LED-barer, og også om bestselgeren:

 

 

Montering av ekstralys til bilen

Montering av ekstra lys skal være symmetrisk, sett i lengderetning. Robertsen anbefaler følgende:

– Jeg personlig synes å få innfelt lys i grillen gir et finest uttrykk. Det gjør lysene nesten usynlige, og vanskelig å stjele. Noen liker å få dem montert på skiltplaten, for å få større lys. Da stikker de mere frem.

Et tredje populært alternativ er å montere ekstra lys på frontbøylen, eller kufangeren, som mange sier.

Bil i Nord har et stort utvalg av ekstralys i ulike prisklasser, og Robertsen anbefaler å komme innom hvis du har spørsmål eller har lyst å prøvekjøre en bil med ekstra lys.

– Vi hjelper deg med å finne de riktige lysene som passer din bil og dine behov, samt montering, sier han.

Bil i Nord har pakketilbud på ekstralys og montering - få god sikt i bilen i mørketida.