En tøffere økonomisk hverdag for folk flest har ført til at bilmarkedet har endret seg på kort tid.

– Bilprisene er satt kraftig ned, og nå er det mange titusener å spare, spesielt på elbiler. Når du hos for eksempel Bil i Nord kan få en kampanjerente på helt ned i 0,25 prosent, så er det definitivt kjøpers marked, sier Robin Myrvang, som er markedssjef for bilfinans i DNB region nord.

Nybilmarkedet har endret seg enormt den siste tiden. I fjor på samme tid var det mangel på biler og lange ventelister.

PRØVEKJØRING: Ta Turen innon Bil i Nord hvis du ønsker å teste en bil selv.

– Nå er situasjonen en helt annen, og markedet flyter over av nye biler. Det er mange gode kampanjer på nye biler nå, sier Myrvang.

Se Bil i Nords nybil-kampanjer

God finansiering på bilkjøp

Han anbefaler mulige kjøpere om å dra innom sin lokale bilforhandler for å finne en bil som passer til sitt behov og sin økonomi, og deretter be om et godt tilbud.

– De beste bilselgerne er også gode på finansiering, og kan hjelpe deg med å finne den bilen som du har råd til. Renta på billån ligger akkurat nå langt under et ordinært boliglån, og alle ekspertene sier at vi begynner å nærme oss rentetoppen før det igjen bikker nedover.

Myrvang forteller at bilselgere som regel er de beste til å skaffe bilkjøpere god finansiering.

Sjekk lagertømmingskampanjen på Subaru Solterra AWD

– Bilselgerne er dyktig på bilfinans. De har mye mer kontakt med kundene, og selger mer bilfinansiering. De må også gjennom en opplæring og sertifisering som gjør de til gode finansselgere.LAVT VERDITAP: Volvo XC40 er en elbil som opplever lavt verditap.

Han fraråder bilkjøpere om å bake billånet inn i boliglånet.

– Det er fryktelig lite lønnsomt å bake inn billån inni et huslån med 5 prosent rente. Det er aldri lurt å anbefale, og i alle fall ikke nå.

Lease elbil - et smart økonomisk grep?

Tidligere lønte det seg ikke å lease elbil, men nå har en regelendring ført til at regnestykket ser annerledes ut.

– Å lease en elbil som koster under 500.000 kroner kommer ganske likt ut på grunn av momsfritak. I tillegg har vi sett at elbil-prisene både variert og falt på enkelt modeller det siste året. Her gir leasing en ekstra trygghet og forut- sigbar økonomi. Man er sikret mot et eventuelt stort verditap dersom en modell skulle falle vel- dig i verdi.

– Om det lønner seg med leasing avhenger av bilbruken. Leasing passer for eksempel ikke de som kjører veldig mange kilometer. Da lønner det seg å kjøpe.

Myrvang oppfordrer folk til å sondere terren- get og se an det enkelte tilbudet.

EKSPERT: Robin Myrvang i DNB anbefaler leasing av elbil.

– Nå har for eksempel Bil i Nord et tilbud om en helt ny bil med innskudd på 15.000 kroner og månedlig leasingpris på 2995 kroner. Det er en helt ny bil med 7 års garanti. Jeg skal ikke si at det er gratis, men det er billig og et ekstremt godt tilbud. Da har du alt inkludert, og bare for- sikring som kommer utenom.

Se tilbudet på MG4 Electric

Handle smart og lokalt

Myrvang mener at for mange kan det være en god idé å bytte inn en gammel bil med en nyere som har mindre forbruk og lavere verkstedkostnader.

– Gå til en bilforhandler og se om det kan lønne seg å bytte inn den bilen du har med en med lavere driftskostnader og med fortsatt garanti. Det er mange grep som kan gjøre privatøkonomien mer forutsigbar.

Volvo XC40 er elbil med lavt verditap

Hos Bil i Nord kan man få finansiering hos DNB når man kjøper bil. Myrvang oppfordrer til å bruke en seriøs bilforhandler når du skal handle bil.

– Finn en trygg plass, som kan gi god service og god oppfølging og som bryr seg. Bil er tross alt det nestdyreste du kjøper i livet.

Se Bil i Nords nybil-kampanjer