Bruktbil er årlig på Forbrukerrådets klagetopp, og de aller fleste klagene kommer fra privatkjøpte biler. Få kjenner regelverket og slike tvister kan det være vanskelig å løse opp i.

Forbrukerrådet understreker at det er viktig å være på vakt når man kjøper bruktbil, og særlig når man handler av en annen privatperson.

– Bil er en stor investering for de fleste av oss, og det gjelder å sjekke om det er feil eller mangler med bilen, før avtalen blir inngått. Mange personer opplever at de har kjøpt og betalt for noe som er i dårligere stand enn de trodde, sier daglig leder Roger Storrødvann hos Bil i Nord Mo i Rana.

For å unngå bruktbil-trøbbel er det sju ting du må gjøre for at du skal være trygg på bilkjøpet. Se video under eller les videre. 

 

 

1. Sjekk den tekniske tilstanden

Ta en gjennomgang av bilens tekniske tilstand. Du ønsker å vite om eventuelle feil og problemer før du kjøper bilen.

– La en fagperson gå igjennom bilens tekniske tilstand. Da kan du være sikker på at tilstanden som er beskrevet er riktig. Det er også viktig på grunn av trafikksikkerheten, slik at du for eksempel vet at bremsene fungerer godt. Dersom du kjøper bruktbil hos en merkeforhandler, leveres bilen selvfølgelig med en detaljert beskrivelse av tilstanden, sier Storrødvann.

Les også: Selge bilen? Dette ser takstmannen etter

2. Sjekk eventuelle heftelser

Gjennom Brønnøysundregisteret kan du sjekke om det er heftelser knyttet til bilen. Det kan være at eieren har lånt penger med pant i bilen. Hvis lånet misligholdes, kan kreditor kreve pantet – altså bilen – tvangssolgt. 

–  Dersom du kjøper bruktbil hos Bil i Nord, har vi allerede sjekket om det er noen heftelser knyttet til bilen. Alle våre biler selges fri for heftelser, sier Storrødvann.

3. Sjekk kilometerstand

En rekke biler er i dag importerte, og ikke alle har en kilometerstand som er korrekt.

– Vi har instrumenter og erfaringer som avdekker uregelmessigheter, og kilometerstanden som oppgis er garantert riktig.

4. Innbytte

Roger Storrødvann i Bil i Nord Mo i Rana. Skal du bytte inn din gamle bil med en nyere? Hos en merkeforhandler får du innbytte på din gamle bil, slik at du slipper å stå med to biler i oppkjørselen. Alle merkeforhandlere benytter autoriserte takstmenn. De gir deg en riktig takst etter nøye spesifisert skjema.

- Du kan være trygg på at taksten stemmer. For de fleste er det vanskelig å selge en bil privat og det kan ta tid.

5. Prøvekjør bilen

Hvem tør vel kjøpe bruktbil uten å ta en grundig prøvetur? Hos Bil i Nord kan du når som helst ta deg en prøvetur – med eller uten selger.

Ønsker du å prøvekjøre en ny bil? Klikk her for å bestille. 

6. Bruktbilfinansiering

Hvordan skal du finansiere bilkjøpet? En forhandler har tilfang på flere forskjellige biler, og hjelper deg å finne den rette bilen utfra dine behov og din lommebok.

– Vi kan også tilby deg gunstig finansiering, slik at du kan realisere bildrømmen din. Vi har også egne takstmenn som gir deg takst på din gamle bil mens du prøvekjører en ny.

Bil i Nord har en utvidet garanti på bruktbiler, der du kan levere tilbake og få byttet til en tilsvarende bil innen 24 dager eller 1500 kilometer, hvis du ikke er fornøyd med kjøpet.

7. Sjekk om bilen har garanti

Hvis bilen er under 5 år og alle servicer er holdt, så gjelder fortsatt garantien. Hvis du kjøper hos merkeforhandler kan du være trygg på at kjøpsloven følges om noe uforutsett oppdages.

– Vi har også en egen utvidet garanti som heter Bil i Nord24. Det innebærer et 24 dager åpent kjøp, slik at du kan komme tilbake med bilen hvis du ikke er fornøyd og få byttet til en tilsvarende.

– Vi ønsker at kunden skal være fornøyd og at det skal være trygt å kjøpe bruktbil hos oss, understreker Storrødvann.

Interessert i ny bruktbil? Bil i Nord har en rekke gode bruktbiler på lager. Klikk her for å se utvalget.