Den første bilen er ofte den bilen de fleste husker best, og blir mest glad i. Det finnes mange gode historier om den første bilen – hvordan den var og så ut.

For mange som akkurat har fått førerkort, er bilkjøp aktuelt. Da kan det være vanskelig å vite hva man burde tenke på, og hva man må være obs på i kjøpsprosessen. Ofte kjøper man kanskje det billigste alternativet, i stedet for å tenke på sikkerheten, og om bilen er i forskriftsmessig stand.

Tall fra forskning.no viser at sannsynligheten for å bli drept eller hardt skadd i en trafikkulykke er om lag 40 prosent lavere om du kjører en ny bil, sammenliknet med en bil som er ti år gammel.

Ønsker å være rådgivere

Ungdom er mest utsatt i trafikken, likevel kjører de ofte de dårligste bilene. Mange unge har ikke økonomi til å kjøpe nye biler med gode sikkerhetssystemer, og kjøper derfor litt eldre bruktbiler.

Salgssjef for nye biler på Bil i Nord, Tom Karlsen, har mange tips til hva unge kjøpere burde tenke på når de skal kjøpe sin aller første bil.

– Det første jeg vil anbefale når man skal kjøpe ny bil, uavhengig om det er en ny eller gammel bil, er at man sjekker at bilen er i forskriftsmessig stand. Kjøper du privat, vil jeg anbefale å kjøpe bil med tilstandsrapport, forteller Karlsen.

Den minste modellen til Volvo er V40 eller V40 Cross Country. Klikk her for å se utvalget.

Hvilken bil var din første? Klikk på videoen under.

Mange eldre biler kan være i dårlig stand.

– En tilstandsrapport er en skriftlig vurdering av bilen, gjort av NAF eller et annet verksted. Dokumentet forteller deg hva som fungerer på bilen, og hva som ikke fungerer, forteller Karlsen videre.

Ofte kan det være høyere kostnader på gamle biler, enn det mange er klar over.

– Naturlig nok er det større sjanse for at slitasjeskader oppstår. Da er det viktig å tenke seg godt om før man bestemmer seg. Det er også lurt å regne over kostnader som forsikring, drivstoff, service, EU-kontroll og reparasjoner, fortsetter Karlsen med.

RÅDGIVERE: Tom Karlsen t.h forteller at selgerne på Bil i Nord ønsker å hjelpe kundene til et godt og trygt bilkjøp.

Selv har Karlsen en sønn på 18 år, og han mener det er viktig både for han, og for de andre selgerne på Bil i Nord, å opptre som gode rådgivere.

– Som far er jeg opptatt at min sønn kjører en sikker bil. Alle selgerne her har mye kunnskap om bil, og hjelper gjerne til hvis det er spørsmål eller usikkerhet rundt bilkjøp. For mange unge kan det være vanskelig å selv vurdere om bilen er sikker, sier Karlsen.

Karlsen forteller at ikke alle som skal kjøpe sin første bil har råd til leasing, eller kjøp av en helt ny bil.

– For førstegangskjøpere vil det alltid være noen som har råd til å kjøpe, eller lease ny bil. Noen vil ha råd til en nyere bruktbil, mens andre igjen må kjøpe eldre biler. Vi prøver å hjelpe kunden til å finne den beste løsningen ut i fra behovet og økonomien, forteller Karlsen.

Les mer: Kjøpe eller lease - hva lønner seg?

Fokus på sikkerhet

I mange år har Volvo hatt et sterkt fokus på sikkerhet, og er en foregangsbedrift innenfor dette området. Det ligger i Volvos DNA å ha et stort fokus på sikkerhet.

– Alle bilene fra Volvo har flere ulike sikkerhetsfunksjoner, som skal være med på å gjøre bilen sikker for både sjåfør og passasjerer, sier Karlsen

SIKKER BIL: Erik Hansen bak rattet i en Volvo. Den svenske bilprodusenten ønsker å være en foregangsbedrift innen for sikkerhet.

Sønnen Erik Hansen (18) kjører Volvo.

– For meg er det viktig å kjøre en sikker bil. Det at Volvo har et høyt fokus på sikkerhet, og har mange ulike sikkerhetsfunksjon, gir en ekstra trygghet, forteller Erik Hansen.

– IntelliSafe standard, IntelliSafe Surround og IntelliSafe Assist er alle funksjoner som skal hjelpe Volvo-førere til en tryggere hverdag på veien, sier Karlsen.

Les mer om Volvos sikkerhetsfunksjoner her.

Rød nøkkel

Som et ledd i Volvos fokus på sikkerhet, har Volvo de seneste år lansert rød nøkkel. Den gir deg muligheten til å begrense enkelte innstillinger, slik at du trygt kan låne ut bilen.

Rød nøkkel er ekstranøkkelen som ved bruk gjør det umulig for sjåføren å slå av bilens sikkerhetsfunksjoner, topphastigheten på bilen er satt til 120 km/t, og man vil få opp hastighetsvarsling. 50, 70 og 90 km/t er forhåndsinnstilt.

I tillegg kan man også sette maksimumvolum på høyttaleranlegget, noe som er forhåndsstilt.

– Jeg vil absolutt anbefale å låne den sikreste bilen til barna når de skal legge ut på langtur. Alle er glad i barna sine, og ønsker at de skal være sikker på kjøretur, sier Karlsen.

– For mange uerfarne sjåfører kan det være vanskelig å følge med på hva fartsgrensen er. Med hjelp av hastighetsvarslingen vil du til enhver tid ha kontroll på fartsgrensen, sier Karlsen.

– Ekstranøkkelen gir kundene gode forsikringsbetingelser hos Volvos egen forsikring, og man slipper ekstradekningen for ung bruker (under 23 år). Prisen for rød nøkkel ligger på cirka 2000 kroner, så ser man på det økonomiske vil det også være en lønnsom investering for kunden, mener Karlsen.

Les mer: Nå kan du låne ut bilen uten noen bekymringer

Bil i Nord er Nord-Norges største bilforhandler, og har avdelinger i Tromsø, Finnsnes, Harstad, Sortland, Leknes, Svolvær, Bodø, Mo i Rana og Mosjøen.