Vi får ekstra mange spørsmål knyttet til tilgangen på dekk i år. Den siste tiden har det vært flere medieoppslag om at Ukriana-konflikten kan påvirke import fra dekkfabrikker i Russland. Her har vi svar på de vanligste spørsmålene:


Når starter piggdekk forbudet?

Fra og med 1. mai er det forbudt med piggdekk i Nord-Norge. Vi anbefaler at du planlegger dekkskiftet i god tid før dette. Å være ute i god tid kan være ekstra viktig i år.


Får jeg ikke tak i dekk til min bil på grunn av Ukraina-konflikten?

Vi anbefaler å bestille med en gang hvis du trenger nye sommerdekk. Våre dekk-leverandører har signalisert at det kan bli lavere tilgang på dekk utover våren siden dekkfakbrikker i Russland ikke kan eksportere dekk til resten av Europa. Foreløpig skal det være normal tilgang på dekk hos oss, men dekkskift-sesongen kan endre på dette.
Sjekk dine dekk og ta kontakt for bestilling.

Har du dekkene på dekkhotell hos Bil i Nord, så vil du motta et tilbud på nye dekk hvis vi ser at det er behov for dette.


Blir dekkene dyrere i år på grunn av Ukraina-konflikten?

Foreløpig ser vi ingen prisendring som følge av Ukraina-konflikten. Enkelte dekk-modeller kan ha en normal prisjustering, slik de uansett ville hatt. Dette gjelder uansett merke og leverandør. Skulle tilgangen på dekk endres kraftig senere i år, så kan det påvirke prisen også.


Blir prisene på dekkhotell og dekkskifte også dyrere?

Nei, Bil i Nord har ingen prisjustering her. Dekkskift koster kr 500,- og dekkhotell med dekkskift koster 895,- hvis du bestiller på nett. Ved bestilling over disk eller på telefon koster det kr 995,-


Er det farlig å kjøre med priggfrie vinterdekk om sommeren? 

Piggfrie vinterdekk har en spesiell gummiblanding som er utviklet for bruk i kaldt vær og glatte underlag. Å bruke disse på sommerføre er potensielt livsfarlig. Gummien i vinterdekk blir veldig myk i varmen og dette gir lengre bremselengde, mindre sidestabilitet og økt sjanse for vannplaning. 


Hvorfor bør jeg velge dekkhotell? 

Først og fremst slipper man å lagre dekkene selv hjemme i garasjen eller ute på terrasen. På vårt dekkhotell blir dekkene oppbevart under trygge og riktige forhold. I tillegg til å gi dekkene lengere holdbarhet, vil du spare plass og få et enklere dekkskifte. Alt du trenger å gjøre er å bestille time og stikke innom våre avdelinger for en kopp kaffe og en hyggelig bilprat, så fikser vi resten. Er bilen utstyrt med TPMS-sensorer som mange nye biler er, nullstiller vi disse slik at du slipper feilmeldingen i dashbordet.


Svarene her er utarbeidet sammen men en av våre fremste "dekk-sperter", Kristoffer Lockert ved Bil i Nord Tromsø. Har du spørsmål, så kontakt din nærmeste Bil i Nord-avdeling.