Anna Svendsen har de siste årene kjørt en Volvo XC40, noe som har gjort det langt enklere for henne å komme seg til og fra de mange treningsøktene sine.

– Jeg er helt avhengig av bil når jeg er hjemme i Tromsø, og den er en viktig del av hverdagen min. Skal jeg for eksempel ut til Storelva for å kjøre intervalltrening, jeg ha bil, sier hun.

Favorittfunksjon

Og ja, du gjettet nok riktig. VM-debutanten fra Tromsø har rattvarme som sin absolutte favorittfunksjon, og kan knapt huske et liv uten.

– Haha, ja det er jo nesten det viktigste med hele bilen! Jeg er alltid kald på fingrene etter å ha gått på ski, og å da ha varme i rattet er utrolig godt. Man vet ikke hvor godt det er før man har hatt det, ler skistjerna.

Foto av Anna Svendsen bak rattet i sin Volvo XC40.

VM-debuterer

Det har blitt spesielt mye trening de siste årene, etter at Svendsen ble tatt ut til langrennslandslaget i 2019. Da ble en stor drøm oppfylt, og nå følger neste: å delta i VM.

– Nå kjenner jeg meg glad og fornøyd, og jeg er ikke nervøs – men det kommer nok etter hvert, sier Svendsen noen dager før avreise til Oberstdorf.

– Å være en del av VM-troppen er enormt stort for meg, og noe jeg har jobbet mot i mange år. Spesielt de to siste årene, forteller hun.

– Dette er jo noe jeg «alltid» har hatt lyst til å delta på, og det gir meg mye motivasjon å bli tatt ut til troppen. Det har mye å si for videre satsing.Foto av Anna Svendsen foran sin Volvo XC40

Begynte tidlig

Anna Svendsen har gått på ski hele livet, og begynte med Onsdagsrenn allerede som 3-åring. Oppskriften for å nå til VM er hun tydelig på:

– Hardt arbeid over lang tid, enkelt og greit. Eller, det er jo ikke akkurat enkelt, ler hun.

– Det har vært mye trening de siste årene, og jeg har måttet være tålmodig. Jeg har rukket å bli 30 år, men det har gitt en boost å komme inn på elitelaget, og bli en del av det miljøet.

Gode venner på laget

På landslaget har hun selskap av profiler som Therese Johaug, Heidi Weng og Maiken Caspersen Falla, og Svendsen mener miljøet i gruppa er veldig godt.

Offisielt bilde av Anna Svendsen fra langrennslandslaget.

– I år har jeg ikke kunnet reise så mye hjem til Tromsø på grunn av korona, og da har det vært ekstra fint å trives så godt med de jeg er på lag med. Jeg kommer bra overens med alle, men har i vinter vært særlig mye sammen med Lotta og Tiril (Udnes Weng, red.anm.) på Lillehammer. Det er fint med gode venninner, særlig når man ikke får sett familien så ofte, mener hun.

Korona spiller inn

Korona vil også gjøre VM-debuten til en ekstra spesiell opplevelse for Anna Svendsen.

– Det blir nok veldig annerledes med et VM uten publikum. Jeg skulle selvsagt ønske det kunne vært publikum der, og vet at mange i familien min ville reist til Oberstdorf da, men jeg får ikke gjort noe med det. Jobben må gjøres, og jeg får heller prøve å komme meg til flere mesterskap, og kjenne på atmosfæren med publikum da.

Det vil heller ikke bli mulighet til å være sosial under mesterskapet, som følge av koronarestriksjoner.

– Men det er en fin plass, der det er flott å gå på ski. Jeg skal bare nyte å være på tur, sier Svendsen.

Håper på finale

Eller, det er ikke alt hun skal gjøre. Hun har nemlig også et mål for mesterskapet:

– Målet mitt er å bli tatt ut til sprinten, og komme til finalen. På en god dag tror jeg det er mulig, selv om det er høyt nivå. Svenskene er storfavoritter etter å ha vært veldig gode i vinter, men vi skal gi dem en skikkelig kamp!

Foto av Anna Svendsen foran sin Volvo XC40.

Heier på Anna

Anna Svendsen har kjørt Volvo i flere år, og Bil i Nord har gjennom karrieren hennes stått ved skisporet og heiet henne fram. Det setter hun stor pris på.

– Det betyr mye for meg, og det er kjempegøy at Bil i Nord engasjerer seg i mine mål og min karriere. Bilen min er også veldig viktig for meg. Jeg er veldig fornøyd med å ha en god bil, slik at jeg kommer meg trygt rundt – og kan holde fingrene varme!

Jan Hugo Svendsen, daglig leder i Bil i Nord gleder seg stort til å se Anna Svendsen i skisporet i Oberstdorf. Han er ikke i slekt med VM-debutanten, på tross av at de deler både etternavn og en stor interesse for skisport.

– Lykke til Anna! Vi i Bil i Nord tror på Nord-Norge, og ikke minst på Anna! Vi kommer til å sitte klar på hjemmekontoret, i en bil på en veiskulder, eller på bilverkstedet for å heie deg fram når du går, sier han, og legger til:

– Vi har heiet på Anna i mange år, og det er fantastisk at hun endelig er klar for VM!

Med Volvo til VM

Også Volvo Car Norway tror på de norske langrennsstjernene, og i 2019 ble de derfor enige med Norges Skiforbund Langrenn (NSF Langrenn) om en samarbeidsavtale som strekker seg ut sesongen 2022.  

Faktisk har Volvo Car Norway vært NSF Langrenns bil- og mobilitetspartner helt siden 2016.

Offisielt foto, Volvo Car Norway samarbeider med NSF Langrenn.

– Skiforbundet Langrenn har sikkerhet som høyeste prioritet i trafikken, og vi er mye på veien, ofte i krevende, norsk vintervær. Volvo leverer sikkerhet og kvalitet, som sammen med komfort verdsettes av våre utøvere og trenere. Med en fleksibel bilpark kan vi gjøre endringer ut fra behov, og aller helst mot det som til enhver tid er mest miljøvennlig, uttalte langrennssjef Espen Bjervig i Norges Skiforbund i en pressemelding i 2019.

Bil i Nord er Nord-Norges største bilforhandler, og har ti avdelinger over hele Nord-Norge: Tromsø, Finnsnes, Harstad, Sortland, Svolvær, Leknes, Bodø, Mo i Rana og Mosjøen.